Nu mergem in Thailanda cu copilul, ca-i periculos!

Am sa dezvolt putin principalele temeri pe care le au oamenii atunci cand calatoresc pentru prima data in zone tropicale.
Temerile sunt firesti, mai ales ca teama de necunoscut si rezistenta la nou ne determina de multe ori sa mergem pe drumuri deja batute, unde “stim cu ce se mananca” sau, mai rau, sa devenim statici, sa ne autocenzuram dorintele de descoperire.
Unele temeri sunt firesti si indreptatite, insa de multe ori parerea creata a supradimensionat tantarul si l-a cam facut armasar.
1. Tantarii cu ale lor boli tropicale (cele mai frecvente sunt febra dengue si malaria).
As vrea sa tratez subiectul asta comparativ cu Romania.
Intrebare de inceput de lectura:

Ce credeti, asa, la cald: e mai sigur sa stam in Romania cu copilul si sa-l expunem riscului de a face gripa (H3N2 e ultimul hit) sau rujeola, sau e mai sigur in Thailanda cu malaria si febra dengue?
Sunt un adept al argumentelor statistice, rationale. Oriunde am trai, ne expunem copiii si pe noi insine la riscuri permanente si totusi nu ne oprim din actiunile respective. De exemplu, mergem zilnic cu masina desi stim ca exista un risc de accident. Dar stim cat e de mare? Anul trecut s-au inregistrat in Romania 97 de decese la 1.000.000 locuitori. Deci riscul de deces este de aproximativ 100 la 1.000.000. Sigur, noi suntem atenti, noi conducem prudent, noi nu bem la volan si, mai ales, noi nu butonam telefonul in mers. Dar riscul de deces acesta este: 1:10.000. Risc de deces, nu de accidentare.
In aceeasi nota, o sa comparam riscul de deces din febra Dengue sau malarie in Thailanda cu riscul de a sta in Romania si a muri de gripa H3N2 sau de rujeola.
Cifrele sunt clare, aproape finale pentru 2017, asa ca iata tabloul:
Romania – 20.000.000 locuitori si aprox 2.000.000 turisti, asadar un total de 22 mil. persoane expuse:
Gripa H3N2: 88.000 de cazuri de imbolnaviri in prima jumatate a anului, cu 103 decese la nivel national (sursa: Digi24).
Rujeola: 9.900 imbonaviri confirmate, cu 36 decese pana la 17 noiembrie 2017 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica din Romania).
Deci riscul cumulat de deces este de 139:22.000.000, adica 6.3 la 1.000.000 locuitori.
Thailanda – 69.000.000 locuitori si peste 30.000.000 turisti anual, deci 100 mil. persoane expuse:

Dengue Fever: 136.000 de cazuri, cu 126 de decese pana in 10 noiembrie 2017.
Malaria: 8022 cazuri diagnosticate in 2017 pana la 01 noiembrie, cu 33 de decese.
Deci, total decese in intervalul ian-nov 2017: 159 (sursa WHO – World Health Organization si Ministerul Sanatatii din Thailanda).

Avem asadar un risc de 159 de decese la 100.000.000, sau 1,6 la 1.000.000 locuitori.
Concluzia ar fi urmatoarea: riscul de deces in Thailanda este de peste 4 ori mai mic decat in Romania, daca ne raportam la febra Dengue sau la malarie.
Ce facem totusi, ca sa diminuam riscul?
a. Nu intrebati daca ne putem vaccina inainte. Nu exista vaccin pentru dengue si malarie.
b. Folositi spray anti-tantari. La noi a functionat bine spray-ul pe baza de ulei de Citronella. E o planta care creste in jungla si care indeparteaza insectele. Exista si multe produse chimice, pe baza de DEET, o sa gasiti cu tot felul de concentratii, de la 20 pana la 95%. Ultima e bomba chimica. In fine, cu Citronella e mai eco si puteti sa folositi spray-ul si pentru copii de peste 4 ani fara probleme, iar pentru cei sub 4 ani nu pulverizati direct pe ei ci mai intai in palmele voastre si apoi ungeti copilul. Am intalnit o gramada de europeni care dadeau cu DEET pe copii, cu factor 20-40. Treaba lor.
c. Exista o ora seara cand tantarii sunt mai activi (intre 5 si 6). Noi am gasit doua metode sa ne ferim: ori mergeam in camera, ori intram in apa in acel interval.

d. Mancati bine, hidratati-va bine, dormiti bine. Tineti sistemul imunitar sus. Dengue si malaria se dezvolta in sistemele umane slabite, de aceea incidenta de decese (ca la noi cu gripa si rujeola) este mult mai mare in zonele sarace.

2. Mancarea.
Aici avem intr-adevar mai mult de dezbatut, pentru ca exista un risc destul de ridicat sa va alegeti cu o bacterie care sa va faca neplaceri. Asta, in primul rand, pentru ca cei care locuiesc in zonele tropicale au dezvoltat o imunitate ridicata la bacteriile locale si nu mai sunt asa de atenti la ele, iar pe de alta parte ei se trateaza zilnic cu chili :).
Sunt convins ca daca aduci un thailandez in Romania de Craciun si-l pui sa manance sarmale si caltabos trei zile, il va durea burta.
Ce e de facut, totusi: pai, daca esti cu copilul dupa tine, experimentezi mai putin. Apoi, te asiguri de urmatoarele lucruri:
a. Daca vrei sa manaci un peste la gratar gatit pe loc, NU MANCA tu primul gratar facut in seara aia; asteapta sa se gateasca de 3-4 ori, sa se arda bine gratarul;
b. Daca mananci un peste la gratar, uita-te cu atentie cum arata pestele;
c. Nu manca de pe strada daca vezi ca gatesc cu oua tinute in caldura;
d. Mai subtire cu crevetii si cu lobsterii, cu exceptia cazului cand sunt vii;
e. Spala bine fructele pe care le dai copilului si, de preferat, nu cu apa de la robinet;
f. Deja celebra “evita gheata din bauturi”;
g. Poti sa iei (doar pentru adulti) din cand in cand o pastila de Biomicin (e un antibiotic natural, o sa ragai un pic de rozmarin… mie imi face bine)
3. Caldura. Pai si aici sunt mai multe lucruri de facut:
a. Nu te duce in sezonul uscat. Desi suna ciudat, cea mai buna prognoza e cea cu nori. Daca vezi doar soare pe ecran, nu-i de bine, nu te bucura. Noi, tocmai de aceea, alegem mereu perioadele de tranzitie din sezonul umed in cel uscat, atunci e ideal. Acum suntem la low season in Koh Phangan, am venit de 15 zile si n-am avut nici o zi “full sunshine”. Nici nu mi-as dori. A plouat in vreo 8 zile din cele 15, dar doar de doua ori mai mult de 2 ore/zi. Iata o prognoza “perfecta” pentru mine:
b. Da-ti copilul cu crème. Nu te juca. Stai la umbra. Alege cazari care nu sunt expuse la soare si care au totusi aer conditionat. Mie nu-mi ajunge doar un ventilator.
c. Nu-l tine in fundul gol, nu esti la Eforie. Mai degraba tine-l in bluza si sort de baie.

 

In rest, evident, decizia de a veni intr-o zona necunoascuta nu e usoara. E bine insa sa studiati un pic problema si sa vedeti cat de mari sunt riscurile in realitate si sa decideti in functie de cifre, nu de pareri.

Spor la calatorit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *